Zalig kerstfeest: van ”grote vrees” naar “grote blijdschap”!

Door: Ds. Jan Breman

Ds. Jan Breman is sinds 2007 actief als fulltime predikant van onze gemeente, en woont samen met zijn vrouw Ali in Zwijndrecht. Het meest zichtbaar is hij als voorganger in de zondagse diensten, waar hij o.a. Gods Woord uitlegt en doorgeeft in de preken. Op doordeweekse dagen bestaat zijn werk uit het voorbereiden van deze diensten, het geven van catechisaties aan de jongeren, maar voor een groot deel ook uit het bezoeken van gemeenteleden. 

7 januari 2020

In de Kerstvieringen, die we al weer achter de rug hebben mochten we ons bij verrassing mee laten nemen door het evangelie voor herders (Lukas 2: 9-11). Van die herders moeten we maar niet meer maken dan “mensen in wie God een welbehagen heeft.” De herders kwamen zelf niet verder dan ”megavrees”, in confrontatie met de glorie van de levende God. God die het kerstfeest heeft laten worden, gaf hen uit pure genade “mega blijdschap” in hun hart. Daarmee is Gods zalige kerstfeest niet beperkt tot herders, maar een model van Gods ontfermende genade voor zondige mensen, ook anno 2019.

Werkelijk God ontmoeten in Jezus, Zijn geschonken Zoon, keert je bestaan binnenste buiten en verandert je leven voorgoed. Al is het met vallen en opstaan, de hoofdmoot van dit “kerstleven” is niet langer zelf genadeloos heersen, maar dienen in grote vreugde..

In het boekje “Kerstboodschap” vertelt ds.Tim Keller dat hij eens op een christelijke conferentie was en daar geconfronteerd werd met twee vragen:

  1. Ben je bereid om alles te doen wat de Bijbel duidelijk zegt dat je doen moet, of je dat nou fijn vindt of niet?!
  2. Ben je bereid om God te vertrouwen in alles wat hij op je weg brengt, of je het nou begrijpt of niet?!

Keller vertelt dan dat erbij gezegd werd: “als je deze twee vragen niet bevestigend kunt beantwoorden, dan geloof je misschien in zijn algemeenheid wel in Jezus, maar dan heb je nooit tegen Hem gezegd, wat Maria via de engel tegen God zei: “De Heer wil ik dienen.”

Tim Keller vertelt eerlijk dat hij van deze boodschap compleet ondersteboven was. (kan ik me goed voorstellen!) Maar vervolgt hij: na een lezing gehoord te hebben over de ongelooflijke grootheid van het heelal, vanuit de wetenschap dat Jezus de “Heer van dit universum” is ging ik het begrijpen: Zo’n almachtige Verlosser en Koning kan ik maar niet beschouwen als het één of andere knechtje in mijn leven. Voor deze Verlosser kun je alleen maar buigen en knielen en in diep ontzag en blijde verwondering uitroepen: “Deze Heer wil ik dienen.”

Inderdaad: kerstfeest vieren is God in Jezus werkelijk ontmoeten en er dan nooit meer van kunnen zwijgen en er liefst altijd naar willen handelen.

0 reacties